Sunday, December 20, 2009

Tourette Sendromu

Cok asiri sicak bir yaz gunu,
Sicaktan patlamis bir haldesiniz,
Soyle buz gibi bir suyu kana kana icesiniz var,
Mutfaga dogru emin adimlarinizla ilerliyorsunuz,
Dolap kapagioni acar acmaz “Aman Allahiiiimm” nidasiyla geri kapatiyorsunuz..
O da ne, su kalmamis evde…
Musluk suyu da olmaz yani dimi,
En yakin istasyondan su siparisinizi veriyorsunuz ve
Aheste aheste balkondan sucunun gelmesini bekliyorsunuz,
Neyse ki saat ve yelkovan birbirini kovalarcasina geciyor ve sucu iste,
Sokagin basinda…
Neyse zil caliyor ve asagiya iniyorsunuz,
Sucu sirtindaki suyu yere dogru indirirken tam…
Birden bire bir ilkilme ve guclu bir bas sallama ile haykiriyor size karsi,
Ve ani bir omuz hareketi daha gozler kirpilmis bir sekilde,
Daha sonra ufak bir ciglik atiyor sucu cocuk,
Ve de beraberinde gelen bir titreme daha..............


Siz aslinda son olanlari balkondan izliyorsunuz, lakin ucer beser degil, onar yirmiser cikilmis bile merdivenlerden, ani bir atak sanmis ve suyu da parayi da birakip kacmissinizdir…Hikayemiz gercek bir olay aslinda, biz sadece hikayelestirdik okuyucumuz icin.. Bu ayki sendromumuz Tourette Sendromu..

Tourette ulkemizde cok yaygin fakat arastirmalarin yeterli olmamasi nedeniyle hala toplumda adini tam manasiyla edinememis bir sendrom. Adini Fransiz fizikci ve norologist Georges Albert Édouard Brutus Gilles de la Tourette’den almis. Binde bir gorunebilceke bir rahatsizliktir. Sosyal ve gündelik hayatı kayda değer derecede zorlaştıran noropsikolojik bir rahatsızlık ve tekrar tekrar meydana gelen istem-dışı, hızlı, ani hareketler veya sesler içeren tiklerle karakterize edilmis bir yeni dunya rahatsizligi.. Tourette hastalar zıplama, diğer insanlara veya eşyalara dokunma, koklama, dönme hareketleri yapabiliyor hatta daha da ileri gidip işitilen bir sesi ve kelimeyi tekrarlama, küfürlü konuşma, göz kırpma, göz çevirme, ağız oynatma, boyun bükme, omuz kaldırma, parmak-el oynatma, tekrar tekrar dokunma, boğaz temizleme, öksürme, sümkürme, derin soluk alma, sözcük yineleme, konuşurken takılma, bağıra çağıra açık-saçık sözler sarf etmek hastalığın diğer karakterize özellikleridir. Halk dilindeki genel anlami ise “istenmeyen zamanlarda istenmeyen yersiz kelimeleri agizdan kacirma sendromu” dur aslinda.. Cunku genel itibariyle hastaligin bu sekilde ortaya ciktigini arastirmalardan gorebiliyoruz..

Peki Tourette hastaligina yakalanmis birine nasil davranmaliyiz? Bu insanlar genelde toplumdan dışlanırlar ancak kendilerini benimseyen topluluklar içinde belirtiler azalmaktadır. Karşılaştığınızda kendinize hakim olmaniz cok onemli, ilk soku atlatma surecinizi en aza indirgeyip diger sarsintilara hazirlikli olmaniz gerekiyor. Korkmayın ve sinirlenmeyin, karşınızdakinin sizden biri ve bir insan olduğunu düşünün. sakın unutmayın bir hastalık değil bir sendromdur ve karsinizdaki hastanin siz korktukça stresi artacaktir ve belirtiler daha da sıklasip sertlesecektir. Eger sizing icin mümkünse zaman ayırip samimi olun cunku en az sizin kadar duyarlıdırlar ve samimiyetsizliğinizi anlarlar. Sendromun haklı kıldığının ötesinde yardımcı olmamaya ozen gostermeli ki bu sendromla özdeşleşmesine katkıda bulunmaniza yol acar. Sendromun en önemli sakıncası sendromu yaşamının bir gerçeği olarak değil, bir yaşam biçimi olarak benimsenmesidir, sizinle iletişim kurmaya çalışırken, en az sizin kadar sıkıntı çekiyordur ve çoğu zaman sendromu o biliyordur, siz bilmiyorsunuzdur. size istemsiz dokunmalarına, yumuşak temasla karşılık vermelidir. Mesela kolunuza sarılırsa elini bir çocuğun elini tutar gibi yumuşakca tutmali, guzel bir ses tonu, yumuşak bir üslup, onu insan yerine koymanız, ona değer vermeniz ve sevgi gösteremeseniz de biraz şefkat göstermeniz yapabileceğiniz en büyük yardımdır. Ve kesinlikle unutmamalidir ki bu hastaligi yasayanlarin hayati sizinkinden çok daha zordur.

hya...

No comments:

Post a Comment